Bulgarian Bible

Левит 5

Левит

Index

Глава 6

1


 

  Господ още говори на Моисея, казвайки:  

 

 


2


 

  Ако някой съгреши и направи престъпление против Господа, като излъже ближния си за нещо поверено нему, или за залог, или чрез грабеж, или като онеправдае ближния си;  

 

 


3


 

  или намери изгубено нещо и излъже за него, като се закълне лъжливо; в каквото и да било нещо съгреши той между всички ония неща, които прави човек та с тях съгрешава,  

 

 


4


 

  тогава, ако е съгрешил и е виновен, нека повърне това, което е вземал с грабеж, или това, което е придобил с неправда, или повереното нему нещо, или изгубеното нещо, което е намерил,  

 

 


5


 

  или какво да е нещо за което се е заклел лъжливо; нека го повърне напълно и му притури една пета; в деня когато се намери виновен, нека го даде на онзи, на когото принадлежи.  

 

 


6


 

  При свещеника нека принесе Господу приноса си за престъпление, овен от стадото без недостатък, достатъчен , според твоята оценка, в принос за престъпление;  

 

 


7


 

  и свещеникът да направи умилостивение за него пред Господа, и ще му се прости за какво да било от всичко, което е сторил, чрез което е виновен.  

 

 


8


 

  Господ още говори на Моисея, казвайки:  

 

 


9


 

  Заповядай на Аарона и на синовете му, като речеш: Ето законът за всеизгарянето: всеизгарянето да гори на олтара цялата нощ до заранта, и да се направи огънят върху олтара да гори на него непрекъснато.  

 

 


10


 

  Свещеникът да облече ленената си одежда и да носи ленени гащи на тялото си; и да дигне пепелта от всеизгарянето, което огънят е изгорил на олтарът, и да го тури при олтара.  

 

 


11


 

  Тогава да съблече одеждите си та да облече други одежди, и да изнесе пепелта вън от стана на чисто място.  

 

 


12


 

  А да се направи огънят, който е върху олтара, да гори на него непрекъснато; не бива да угасва; всяка заран свещеникът да тури дърва на него да горят, и да нарежда всеизгарянето на него, и да изгаря на него тлъстината на примирителните приноси.  

 

 


13


 

  Да се направи огънят да гори непрекъснато, на олтара; не бива да угасва.  

 

 


14


 

  Ето и законът за хлебния принос: Аароновите синове да го принасят пред Господа, пред олтара.  

 

 


15


 

  И свещеникът , като вземе от него една пълна шепа чисто брашно от хлебния принос и от дървеното му масло, и всичкия ливан, който е на хлебния принос, да ги изгори на олтара като негов спомен, за благоухание Господу.  

 

 


16


 

  А останалото от него да ядат Аарон и синовете му; безквасно да се яде на свето място; в двора на шатъра за срещане да го ядат.  

 

 


17


 

  Да се не пече с квас.От Моите приноси дадох им това за дял; пресвето е, както са приносът за грях и приносът за престъпление.  

 

 


18


 

  Всяко мъжко от Аароновите потомци да яде от него като свое вечно право от Господните чрез огън приноси, във всичките ви поколения; всеки, който се допре до тях, ще бъде свет.  

 

 


19


 

  Господ още говори на Моисея, казвайки:  

 

 


20


 

  Ето приносът, който Аарон и синовете му трябва да принасят Господу в деня, когато бъдат помазани: една десета от ефа чисто брашно за всегдашен хлебен принос, половината заран и половината вечер.  

 

 


21


 

  На тава да се сготви с дървено масло; сготвено да го донесеш; във вид на печени уломъци да принесеш хлебния принос за благоухание Господу.  

 

 


22


 

  Онзи от синовете му да го принесе, който ще стане помазан свещеник вместо него; вечен закон е да се изгаря цял за Господа.  

 

 


23


 

  Всеки хлебен принос, принесен от свещеника, да се изгаря цял; да се не яде.  

 

 


24


 

  Господ още говори на Моисея, казвайки:  

 

 


25


 

  Говори на Аарона и на синовете му, като речеш, Ето законът за приноса за грях: на мястото, гдето се коли всеизгарянето, да се закаля и приноса за грях пред Господа; пресвето е.  

 

 


26


 

  Свещеникът, който го принася за грях, да го яде; на свето място да се яде, в двора на шатъра за срещане.  

 

 


27


 

  Всичко, което се допре до месото му ще бъде свето; и ако някоя дреха се опръска от кръвта му опръсканото да се опере на свето място.  

 

 


28


 

  А пръстният съд, в който е било варено, да се строшава; но ако е било варено в меден съд, той да се затрива и да се мие с вода.  

 

 


29


 

  Всеки от мъжки пол между свещеническите семейства да яде от него; то е пресвето.  

 

 


30


 

  И никой принос за грях, от чиято кръв се внася в шатъра за срещане за да извърши умилостивение в светилището да се не яде; с огън да се изгаря.  

 

 


Левит 7

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: