Bulgarian Bible

Второзаконие 9

Второзаконие

Index

Глава 10

1


 

  В онова време Господ ми каза: Издялай си две каменни плочи, като първите, и възкачи се при Мене на планината; направи си и дървен ковчег.  

 

 


2


 

  И Аз ще напиша на плочите думите, които бяха на първите плочи, които ти строши; а ти да ги туриш в ковчега.  

 

 


3


 

  Прочее, направих ковчега от ситимово дърво, издялах две каменни плочи, като първите и се възкачих на планината с двете плочи в ръцете си.  

 

 


4


 

  И Той написа на плочите, както бе написано по-напред, десетте заповеди, които Господ ви изговори на планината изсред огъня, в деня когато се събрахте там ; и Господ ги даде на мене.  

 

 


5


 

  Тогава се обърнах и слязох от планината, и турих плочите в ковчега, който направих; и там те се намират, според както Господ ми заповяда.  

 

 


6


 

  (След това израилтяните отпътуваха от Вирот-Венеякан до Мосера. Там умря Аарон, и там бе погребан; а синът му Елеазар свещенодействува вместо него.  

 

 


7


 

  От там отпътуваха до Гадгад, и от Гадгад до Иотвата, земя богата с водни потоци.  

 

 


8


 

  В онова време Господ отдели Левиевото племе да носи ковчега за плочите на Господния завет, да стои пред Господа, за да Му слугува и да благославя в Името Му, както прави до днес;  

 

 


9


 

  по която причина левийците нямат дял или наследство между братята си; Господ им е наследство, според както Господ, твоят Бог им обеща).  

 

 


10


 

  А аз преседях на планината, както първия път, четиридесет дена и четиридесет нощи; па и тоя път Господ ме послуша, като склони Господ да не те погуби.  

 

 


11


 

  Тогава Господ ми каза: Стани, предвождай тия люде, за да влязат да притежават земята, за която съм се клел на бащите им да я дам на тях.  

 

 


12


 

  А сега, Израилю, какво иска от тебе Господ твоят Бог, освен да се боиш от Господа твоя Бог да ходиш във всичките Му пътища да Го любиш и да слугуваш на Господа твоя Бог с цялото си сърце и с цялата си душа,  

 

 


13


 

  та да пазиш заповедите на Господа и повеленията Му, които днес ти заповядвам за твое добро?  

 

 


14


 

  Ето, небето на небесата, земята и всичко що е на нея принадлежи на Господа твоя Бог,  

 

 


15


 

  обаче само бащите ти предпочете Господ и ги възлюби, и измежду всичките племена избра вас, потомството им по тях, както виждате днес.  

 

 


16


 

  Обрежете, прочее, краекожието на сърцето си и не бивайте вече коравовратни.  

 

 


17


 

  Защото Иеова вашият Бог е Бог на боговете и Господ на господарите, великият, мощният и страшният Бог, Който не гледа на лице, нито приема дар;  

 

 


18


 

  Който извършва съдба за сирачето и за вдовицата и обича чужденеца, като му дава храна и облекло.  

 

 


19


 

  Обичайте, прочее, чужденеца, защото и вие сте били чужденци в Египетската земя.  

 

 


20


 

  От Господа твоя Бог да се боиш, Нему да слугуваш, Нему да бъдеш привързан и в Неговото име да се кълнеш.  

 

 


21


 

  Той е с Когото трябва да се хвалиш и Той е твоят Бог, Който извърши за тебе тия велики и страшни дела, които очите ти видяха.  

 

 


22


 

  Бащите ти слязоха в Египет на брой седемдесет души; а сега Господ твоят Бог те направи многочислен, като звездите на небето.  

 

 


Второзаконие 11

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: