Bulgarian Bible

Второзаконие 10

Второзаконие

Index

Глава 11

1


 

  Люби, прочее, Господа твоя Бог и пази винаги заръчванията Му, повеленията Му, съдбите Му и заповедите Му.  

 

 


2


 

  И признайте днес, - (защото не говоря на чадата ви, които не познаха и които не видяха наказанието нанесено от Господа вашия Бог, величията Му, силната Му ръка и издигнатата Му мишца,  

 

 


3


 

  знаменията Му и делата, които извърши всред Египет против египетския цар Фараон и против цялата му земя,  

 

 


4


 

  и що направи на войската на египтяните, на конете им и на колесниците им, когато ви гонеха изподире, как направи да ги потопят водите на Червеното море, и как Господ ги погуби, та остават погубени и до днес,  

 

 


5


 

  и що направи за вас в пустинята, догде да дойдете на това място,  

 

 


6


 

  и що направи на Датана и Авирона, синовете на Елиава Рувимовия син, как земята отвори устата си, та ги погълна всред целия Израил, със семействата им, шатрите им и всичко живо, което им принадлежеше;  

 

 


7


 

  но на вас говоря, чиито очи видяха всичките велики дела, които Господ извърши), -  

 

 


8


 

  за това признайте и пазете всичките заповеди, които днес ви заповядвам, за да бъдете дръзновени и да влезете да завладеете земята, към която преминавате да я притежавате,  

 

 


9


 

  и да се продължат дните ви на земята, за която Господ се е клел на бащите ви да я деде на тях и на потомството им, земя в която текат мляко и мед.  

 

 


10


 

  Защото земята, в която влизаш да я притежаваш, не е както Египетската земя, из която излязохте, гдето, като сееше ти семето си, напояваше го с ногата си, като зеленчукова градина.  

 

 


11


 

  Но земята, към която преминавате да я притежавате, е земя богата с гори и долини, която пие вода от дъжда на небето,  

 

 


12


 

  земя, за която Господ твоят Бог се грижи. Очите на Господа твоя Бог са винаги върху нея, от началото на годината и до края на годината.  

 

 


13


 

  И, казва Господ : Ако слушате прилежно заповедите Ми, които днес ви заповядвам, да любите Господа вашия Бог и да Му слугувате с цялото си сърце и с цялата си душа,  

 

 


14


 

  тогава ще давам на земята ви дъжда на времето му - и ранния и късния, за да събираш житото си, виното си и дървеното си масло.  

 

 


15


 

  И ще давам трева на полетата ти за добитъка ти; и ще ядеш и ще се наситиш.  

 

 


16


 

  Внимавай на себе си, да не би да се измами сърцето ви, и престъпите като служите на други богове и им се кланяте,  

 

 


17


 

  та пламне против вас гневът на Господа, и Той да затвори небето, за да не вали дъжд и да не дава на земята плода си, та скоро да бъдете изтребени от добрата земя, която Господ ви дава.  

 

 


18


 

  Вложете, прочее, тия мои думи в сърцето си и в душата си, вържете ги за знак на ръката си, и нека бъдат като надчелия между очите ви.  

 

 


19


 

  Да учите на тях чадата си, като говорите за тях, когато седиш в къщата си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.  

 

 


20


 

  Да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си,  

 

 


21


 

  за да се умножат дните ви и дните на чадата ви на земята, за която Господ се е клел на бащите ви да им я даде, колкото време небето и над земята.  

 

 


22


 

  Понеже, ако пазите прилежно всичките тия заповеди, които ви заповядвам, и ги вършите, - да любите Господа вашия Бог, да ходите във всичките Му пътища и да сте привързани Нему, -  

 

 


23


 

  тогава Господ ще изгони от пред вас всички тия народи, и ще завладеете народи по-велики и по-силни от вас.  

 

 


24


 

  Всяко място, гдето стъпи стъпалото на нозете ви, ще бъде ваше; от пустинята и ливан, от реката, сиреч , реката Евфрат, дори до западното море ще бъде пределът ви.  

 

 


25


 

  Никой не ще може да устои пред вас; Господ вашият Бог ще всява страх и трепет от вас по цялата земя, на която стъпвате, според както ви е говорил.  

 

 


26


 

  Ето, днес поставям пред вас благословение и проклетия;  

 

 


27


 

  благословението, ако слушате заповедите на Господа вашия Бог, които днес ви заповядвам;  

 

 


28


 

  и проклетията, ако не слушате заповедите на Господа вашия Бог, но се отклонявате от пътя, който днес ви заповядвам и следвате други богове, които не сте познавали.  

 

 


29


 

  А когато Господ твоят Бог те въведе в земята, към която отиваш, за да я притежаваш, тогава да положиш благословението на хълма Гаризин, а проклетията на хълма Гевал.  

 

 


30


 

  Не са ли те оттатък* Иордан, зад пътя към захождането на слънцето, в земята на ханаанците, които живеят в полето срещу Галгал, при дъбовете Море?  

 

 


31


 

  Защото вие преминавате Иордан, за да влезете да завладеете земята, който Господ вашият Бог ви дава: и ще я притежавате и ще се заселите в нея.  

 

 


32


 

  Внимавайте, прочее, да вършите всичките си повеления и съдби, които днес поставям пред вас.  

 

 


Второзаконие 12

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: