Bulgarian Bible

Второзаконие 15

Второзаконие

Index

Глава 16

1


 

  Пази месец Авив да правиш в него пасхата на Господа твоя Бог; защото в месец Авив Господ твоят Бог те е извел из Египет през нощ.  

 

 


2


 

  Да жертвуваш пасхата на Господа твоя Бог, от овците и говедата, на мястото, което избере Господ, за да настани Името Си там.  

 

 


3


 

  Да не ядеш с нея нищо квасно; седем дена да ядеш с нея безквасни хлябове, хляб на печал, (защото набързо си излязъл из Египетската земя); за да помниш през всичките дни на живота си деня на излизането си и Египетската земя.  

 

 


4


 

  Седем дена да се не вижда квас никъде във всичките ти предели; и от месото, което ще жертвуваш на първия ден надвечер, да не остане нищо до сутринта.  

 

 


5


 

  Не бива да жертвуваш пасхата в кой да е от градовете ти, които ти дава Господ твоят Бог;  

 

 


6


 

  но на мястото, което избере Господ твоят Бог, за да настани Името Си там, да жертвуваш пасхата привечер, около захождането на слънцето, във времето, когато си излязъл из Египет.  

 

 


7


 

  Да я изпичаш и ядеш на мястото, което избере Господ твоят Бог; и на сутринта да се връщаш и да идеш в шатрите си.  

 

 


8


 

  Шест дена да ядеш безквасни; и на седмия ден да има тържествено събрание на Господа твоя Бог, в който ден да не работиш никаква работа.  

 

 


9


 

  Седем седмици да си изброяваш; почвай да броиш седемте седмици, от когато за пръв път туриш сърп на жетвата.  

 

 


10


 

  И да празнуваш празника на седмиците на Господа твоя Бог като Му възвръщаш доброволен принос от ръката си, който ще принасяш, според както Господ твоят, Бог ще те е благословил.  

 

 


11


 

  Да се веселиш пред Господа твоя Бог, ти, синът ти, дъщеря ти, слугата ти, слугинята ти, и левитинът, който е отвътре портите ти, и чужденецът, сирачето и вдовицата, които са всред вас, на мястото, което избере Господ твоят Бог, за да настани Името Си там.  

 

 


12


 

  И като помниш, че ти си бил роб в Египет, да внимаваш да вършиш тия повеления.  

 

 


13


 

  Да празнуваш за седем дена празника на скинопигията,* след като прибереш житото си и виното си;  

 

 


14


 

  и да се веселиш на празника си, ти, синът ти, дъщеря ти, слугата ти, слугинята ти, левитинът и чужденецът, сирачето и вдовицата, които са отвътре портите ти.  

 

 


15


 

  Седем дена да празнуваш на Господа твоя Бог на мястото, което избере Господ; защото Господ твоят Бог ще те благославя във всичките ти произведения и във всичките дела на ръцете ти; и ти всецяло да се веселиш.  

 

 


16


 

  Три пъти в годината всеки твой от мъжки пол да се явява пред Господа твоя Бог на мястото, което избере Той: в празника на безквасните, в празника на седмиците и в празника на скинопигията*; но да се не явяват пред Господа с празни ръце.  

 

 


17


 

  Всеки да дава по силата си, според благословението, което Господ твоят Бог ще ти е дал.  

 

 


18


 

  Да си поставиш между племената си съдии и надзиратели във всичките си градове, които ти дава Господ твоят Бог; и те да съдят людете справедливо.  

 

 


19


 

  Да не изкривиш съд, да не гледаш на лице, нито да приемаш дар; защото дарът заслепява очите на мъдрите и превръща думите на справедливите.  

 

 


20


 

  По правдата, по правдата да се водиш, за да живееш и да наследиш земята, която Господ твоят Бог ти дава.  

 

 


21


 

  Да си не садиш дъбрава+ от какви да било дървета при олтара на Господа твоя Бог, който ще си издигнеш;  

 

 


22


 

  нито да си поставиш стълб, нещо , което Господ твоят Бог мрази.  

 

 


Второзаконие 17

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: