Bulgarian Bible

Исус Навиев 7

Исус Навиев

Index

Глава 8

1


 

  Подир това Господ рече на Исуса: Не бой се нито се ужасявай; вземи със себе си всичките военни мъже, и стани та се изкачи в Гай; ето, Аз предадох в ръката ти гайския цар, людете му, града му и земята му;  

 

 


2


 

  и да сториш на Гай и на царя му, както стори на Ерихон и на царя му; само че ще заплените за себе си користите му и добитъка му. Постави против града засада от задната му страна.  

 

 


3


 

  Тогава Исус стана с всичките военни люде, за да отидат в Гай; и Исус избра тридесет хиляди мъже силни и храбри изпрати ги нощем,  

 

 


4


 

  и заповяда им, казвайки: Гледайте, поставете засада против града от задната страна на града; да се не отдалечите много от града, и да бъдете всички готови;  

 

 


5


 

  а аз и всичките люде, които са с мене, ще се приближим до града; и когато излязат против нас, както изпърво, тогава ние ще побегнем от тях.  

 

 


6


 

  Те ще излязат след нас догде ги отдалечим от града; защото ще си рекат: Те бягат от нас, както по-напред; и ние ще побегнем от тях.  

 

 


7


 

  Тогава вие станете от засадата и превземете града; защото Господ вашият Бог ще го предаде в ръката ви.  

 

 


8


 

  И като превземете града да запалите града, да сторите според Господното повеление; ето, заповядах ви.  

 

 


9


 

  И тъй, Исус ги изпрати; и те отидоха в засада, като седнаха между Ветил и Гай, на западната страна от Гай; а Исус остана през оная нощ всред людете.  

 

 


10


 

  И Исус, като стана рано на сутринта и прегледа людете, отиде, той и Израилевите старейшини, пред людете за Гай.  

 

 


11


 

  И всичките военни люде, които бяха с него, отидоха и се приближиха, дойдоха срещу града, и разположиха стан на северната страна от Гай; а между тях и Гай имаше долина.  

 

 


12


 

  И той взе около пет хиляди мъже и ги постави в засада между Ветил и Гай на западната страна от града.  

 

 


13


 

  И като наредиха людете - цялото войнство, което беше на север от града, и засадата му на запад от града - Исус отиде през оная нощ всред долината.  

 

 


14


 

  А гайският цар, като видя това, побърза, той и всичките му люде, мъжете на града, та станаха рано, и в определен час излязоха на полето на бой против Израиля; но той не знаеше, че имаше засада против него зад града.  

 

 


15


 

  А Исус и целият Израил се престориха на разбити пред тях и бягаха през пътя за пустинята.  

 

 


16


 

  И всичките люде, които бяха в Гай, бяха свикани, за да го гонят; и гониха Исуса, и отдалечиха се от града.  

 

 


17


 

  Така в Гай и Ветил не остана човек, който не излезе след Израиля; и те оставиха града отворен и гониха Израиля.  

 

 


18


 

  Тогава Господ каза на Исуса: Простри към Гай копието, което държиш в ръката си; защото ще предам града в ръката ти. Исус, прочее, простря към града копието, което държеше в ръката си.  

 

 


19


 

  И щом простря ръката си засадата стана бързо от мястото си, завтекоха се изведнъж и влязоха в града и го превзеха; и побързаха та запалиха града.  

 

 


20


 

  А когато гайските мъже се огледаха надире, видяха, и, ето че дим се издигаше от града към небето; и нямаха где да бягат ни тук ни там, понеже людете, които бягаха към пустинята, се обърнаха назад против гонителите.  

 

 


21


 

  А Исус и целият Израил, като видяха, че засадата беше превзела града, и че се издигаше дим от града, обърнаха се назад и поразиха гайските мъже.  

 

 


22


 

  Другите също излязоха из града против тях; и тъй, те се намериха всред израилтяните, които бяха едни отсам а едни оттам; и тия ги поразиха така щото не оставиха никой от тях да живее или да побегне.  

 

 


23


 

  А царя на Гай хванаха жив, о го доведоха при Исуса.  

 

 


24


 

  И като изби Израил всичките жители на Гай в полето и пустинята, гдето ги гониха, и те всички паднаха от острото на ножа догде се изтребиха, тогава целият Израил се върна в Гай и поразиха го с острото на ножа.  

 

 


25


 

  И всичките паднали в оня ден, мъже и жени, бяха дванадесет хиляди души, всичките гайски люде.  

 

 


26


 

  Защото Исус не оттегли ръката си, с който бе прострял копието, догде не изтреби като обречени, всичките жители на Гай.  

 

 


27


 

  Само че Израил плени за себе си добитък и користите на оня град, според думата, която Господ заповяда на Исуса.  

 

 


28


 

  И така, Исус изгори Гай и го направи всегдашен куп развалини, както е до днес.  

 

 


29


 

  А царя на Гай обеси на дърво и го остави да виси до вечерта; и като зайде слънцето, Исус заповяда та снеха трупа от дървото, хвърлиха го във входа на градската порта, и натрупаха на него голяма грамада камъни, която стои и до днес.  

 

 


30


 

  Тогава Исус издигна олтар на Господа Израилевия Бог на хълма Гевал,  

 

 


31


 

  както Господният слуга Моисей беше заповядал на израилтяните, според написаното в книгата на Моисеевия закон, олтар от цели камъни, по които желязно сечиво не се бе издигнало; и принесоха на него всеизгаряния Господу, и пожертвуваха примирителни приноси.  

 

 


32


 

  И там написа на камъните един препис на Моисеевия закон, който написа пред израилтяните.  

 

 


33


 

  И целият Израил, със старейшините им, първенците и съдиите им, чужденци и туземци, застанаха отсам и оттам ковчега, срещу левитските свещеници, които държаха ковчега на Господния завет, - едната им половина към хълма Гаризин, и другата им половина към хълма Гевал, - както Господният слуга Моисей беше заповядал по-напред, за да благославят Израилевите люде.  

 

 


34


 

  И след това прочее всичките думи на закона, благословията и проклетиите, според всичко каквото бе писано в книгата на закона.  

 

 


35


 

  От всичко що заповяда Моисей нямаше дума, която Исус не прочете пред всичките събрани израилтяни, с жените, децата и чужденците, които се събираха между тях.  

 

 


Исус Навиев 9

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: