Bulgarian Bible

Исус Навиев 8

Исус Навиев

Index

Глава 9

1


 

  А когато чуха това всичките царе оттатък* Иордан, в хълмистите места и в полетата и във всичките крайбрежия на голямото море до срещу Ливан сиреч , хетейците, аморейците, ханаанците, ферезейците, евейците и евусейците,  

 

 


2


 

  събраха се единодушно да се бият с Исуса и Израиля.  

 

 


3


 

  А жителите на Гаваон, като чуха що бе сторил Исус на Ерихон и Гай,  

 

 


4


 

  постъпиха хитро, като отидоха та се престориха на посланици и взеха стари вретища та ги туриха на ослите си и стари и раздрани и вързани мехове за вино,  

 

 


5


 

  и стари и кърпени обуща на нозете си, и стари дрехи на сабе си, и всичкият хляб, който си доставиха за храна, беше сух и плесенясал.  

 

 


6


 

  Та дойдоха при Исуса в стана в Галгал, та рекоха нему и на Израилевите мъже: От далечна страна сме дошли; сега, прочее, направете договор с нас.  

 

 


7


 

  Но Израилевите мъже рекоха на евейците: Да не би вие да живеете всред нас; и как ще направим договор с вас?  

 

 


8


 

  А те казаха на Исуса: Твои слуги сме. И Исус им рече: Кои сте? и от где идете?  

 

 


9


 

  А те му казаха: От много далечна земя дойдоха слугите ви поради името на Иеова твоя Бог; защото чухме славата Му и всичко що извършил в Египет,  

 

 


10


 

  и всичко що сторил на двамата аморейски царе, които бяха оттатък* Иордан, на есевонския цар Сион и на васанския цар Ог, който живееше в Астарот.  

 

 


11


 

  За това ни говориха старейшините ни и всичките жители на нашата земя, казвайки: Вземете в ръката си храна за из пътя та идете да ги посрещнете, и речете им: Ваши слуги сме; и тъй, сега направете договор с нас.  

 

 


12


 

  Този наш хляб беше топъл, когато си го доставихме от къщите си за храна в деня, когато излязохме, за да дойдем при вас; а, ето, сега е сух и плесенясал.  

 

 


13


 

  Тия мехове за вино бяха нови, като ги напълнихме, а ето, съдрани са; и тия наши дрехи и обущата ни овехтяха от много дългия ни път.  

 

 


14


 

  Тогава израилтяните приеха мъжете по причина на храната им; а до Господа не се допитаха.  

 

 


15


 

  Исус сключи мир с тях, и свърза договор с тях, че ще се опази живота им: и началниците на обществото им се заклеха.  

 

 


16


 

  А три дена след като свързаха договор с тях чуха, че им били съседи и че живеели между тях;  

 

 


17


 

  и като пътуваха израилтяните, пристигнаха в градовете им на третия ден. А градовете им бяга Гаваон, Хефира, Вирот и Кириатиарим.  

 

 


18


 

  Но израилтяните не ги поразиха, защото началниците на обществото бяха им се заклели в Господа Израилевия Бог. А цялото общество роптаеше против началниците.  

 

 


19


 

  Всичките началници, обаче, рекоха на цялото общество: Ние им се заклехме в Господа Израилевия Бог; и тъй, сега не можем да се допрем до тях.  

 

 


20


 

  Ето какво ще сторим с тях: ще запазим живота им, за да не бъде Божият гняв на нас поради клетвата, с който им се заклехме.  

 

 


21


 

  Началниците им казаха още: нека останат живи; но да бъдат дървосечци и водоносци на цялото общество, - според както началниците бяха им говорили.  

 

 


22


 

  Тогава Исус ги свика та им говори, казвайки: Защо ни излъгахте като рекохте: Много далеч сме от вас, - когато вие сте живеели между нас?  

 

 


23


 

  Сега, прочее, проклети сте; и никога няма да липсва от вас слуги, които да бъдат и дървосечци и водоносци за дома на моя Бог.  

 

 


24


 

  А те в отговор на Исуса казаха: Понеже слугите бяха добре предизвестени за онова, което Иеова твоят Бог заповядал на слугата Си Моисей, да ви даде цялата земя, и да изтреби от пред вас всичките жители на земята, за това много се уплашихме от вас за живота си, и сторихме това нещо.  

 

 


25


 

  Сега, ето, в ръцете ти сме; каквото ти се вижда добро и право да ни сториш, стори.  

 

 


26


 

  Той, прочее, стори с тях така, и ги избави от ръката на израилтяните, та не ги убиха.  

 

 


27


 

  И в същия ден Исус ги направи дървосечци и водоносци на обществото и на олтара на Господа в мястото, което Той би избрал, както са и до днес.  

 

 


Исус Навиев 10

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: