Bulgarian Bible

Рут 3

Рут

Index

Глава 4

1


 

  И Вооз възлезе на портата и седна там; и, ето, минаваше близкият сродник, за когото беше говорил Вооз. И рече: Господине, свърни, седни тук. И той свърна и седна.  

 

 


2


 

  Тогава Вооз събра десет мъже от градските старейшини и рече: Седнете тук. И те седнаха.  

 

 


3


 

  После рече на сродника: Ноемин, която се върна от Моавската земя, продава нивата, дяла, който принадлежеше на брата ни Елимелеха;  

 

 


4


 

  а аз рекох да ти известя и да ти кажа: Купи го пред седящите тука, пред старейшините на людете ми. Ако щеш да го откупиш като сродник, откупи го; но, ако не щеш да го откупиш, кажи ми, за да зная; защото освен тебе, няма друг да го откупи, като сродник; и аз съм подир тебе. И той рече: Аз ще го откупя.  

 

 


5


 

  И рече Вооз: В деня, когато купиш нивата от ръката на Ноемин, трябва да я купиш и от моавката Рут, жена на умрелия, за да възстановиш името на умрелия над наследството му.  

 

 


6


 

  Тогава сродникът рече: Не мога да изпълня длъжността на сродник, да не би да напакостя на своето си наследство; ти приеми върху себе си моето право да откупя, защото не мога да откупя нивата.  

 

 


7


 

  А в старо време, за да се утвърди всяко дело по откупване и размяна в Израиля, ето що беше обичаят: човекът изуваше обувката си, та я даваше на ближния си: и така се свидетелствуваше в Израиля.  

 

 


8


 

  За това, сродникът като каза на Вооза: Купи го ти за себе си, изу си обувката.  

 

 


9


 

  Тогава Вооз каза на старейшините и на всичките люде: Днес сте свидетели, че купувам от ръката на Ноемин всичко, що беше Елимелехово и всичко що беше Хелеоново и Маалоново.  

 

 


10


 

  А още и моавката Рут Маалоновата жена, придобих за жена, за да възстановя името на умрелия над наследството му, за да се не изличи името на умрелия измежду братята му и из града на обитаването му; вие сте свидетели днес.  

 

 


11


 

  И всичките люде, които бяха в портата, и старейшините рекоха: Свидетели сме. Господ да направи жената, която влиза в дома ти, като Рахил и като Лия, двете, които са съградили Израилевия дом; и да станеш силен в Ефрата, и да бъдеш знаменит във Витлеем;  

 

 


12


 

  и от потомството, което Господ ще ти даде от тая млада жена, нека бъде домът ти като дома на Фареса, когото Тамар роди на Юда.  

 

 


13


 

  И така, Вооз взе Рут, и тя му стана жена; и като влезе при нея, Господ й даде зачатие, и тя роди син.  

 

 


14


 

  И жените казаха на Ноемин: Благословен Господ, Който днес не те остави без сродник; нека бъде прочуто Името Му в Израиля.  

 

 


15


 

  Тоя син ще ти бъде обнова на живота и прехрана в старините ти; защото го роди снаха ти, която те обича, която е за тебе по-желателна от седем сина.  

 

 


16


 

  И Ноемин взе детето и тури го в пазухата си, и стана му кърмилница.  

 

 


17


 

  И съседките ме дадоха име казвайки: Син се роди на Ноемин. И рекоха го Овид; той е баща на Есея, Давидовия баща.  

 

 


18


 

  И ето Фаресовото родословие: Фарес роди Есрона,  

 

 


19


 

  Есрон роди Арама, Арам роди Аминадава,  

 

 


20


 

  Аминадав роди Наасона, Наасон роди Салмона,  

 

 


21


 

  Салмон роди Вооза, Вооз роди Овида,  

 

 


22


 

  Овид роди Есея, а Есей роди Давида.  

 

 


1 Царе 1

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: