Bulgarian Bible

1 Царе 18

1 Царе

Index

Глава 19

1


 

  Между това Саул каза на сина си Ионатана и на всичките си служители да убият Давида.  

 

 


2


 

  Но Сауловият син Ионатан се радваше много на Давида, казвайки: Баща ми Саул търси случай да те убие; и тъй, пази се, моля, до утре, и стой на тайно място и крий се;  

 

 


3


 

  а аз ще изляза и ще застана при баща си на нивата, гдето ще бъдеш ти, и ще говоря с баща си за тебе: и ако видя нещо, ще ти известя.  

 

 


4


 

  И Ионатан говори добре за Давида на баща си Саула, като му каза: Да не съгреши царят против слугата си, против Давида; понеже не ти е съгрешил, и делата му са били много полезни за тебе;  

 

 


5


 

  защото изложи живота си на опасност та уби филистимеца, и Господ извърши голямо избавление за целия Израил. Ти видя и се зарадва; защо, прочее, искаш да съгрешиш против невинна кръв, като убиеш Давида без причина?  

 

 


6


 

  И Саул послуша Ионатановите думи; и Саул се закле в живота на Господа: Давид няма да бъде убит.  

 

 


7


 

  Тогава Ионатан повика Давида и му извести всичко това. И Ионатан доведе Давида при Саула; и той стоеше пред него както по-напред.  

 

 


8


 

  И пак избухна война; и Давид излезе та се би с филистимците, и порази ги с голямо клане, и те бяха пред него.  

 

 


9


 

  А злият дух от Господа дойде върху Саула като седеше в къщата си с копието си в ръка; а Давид свиреше с ръката си.  

 

 


10


 

  И Саул поиска да закове Давида с копието до стената; но той се отклони от Сауловото присъствие, и Саул удари копието в стената; а Давид побягна та се избави през оная нощ.  

 

 


11


 

  Тогава Саул изпрати човеци в дома на Давида, за да го дебнат и да го убият на утринта; а Михала, жената на Давида, му извести, казвайки: Ако не избавиш живота си тая нощ, утре ще бъдеш убит.  

 

 


12


 

  И Михала спусна Давида през прозореца; и той отиде, побягна и се избави.  

 

 


13


 

  Тогава Михала взе един домашен идол та го положи на леглото; тури под главата му възглавница от козина, и покри го с дреха.  

 

 


14


 

  И когато Саул прати човеците, за да хванат Давида, тя каза: Болен е.  

 

 


15


 

  Но Саул пак прати човеците, за да видят Давида, и каза: Донесете ми го на леглото, за да го убия.  

 

 


16


 

  А когато влязоха човеците, ето домашният идол беше на леглото с възглавница от козина под главата му.  

 

 


17


 

  И Саул каза на Михала: Ти защо ме излъга така, и пусна врага ми та се отърва? И Михала отговори на Саула: Той ми рече: Пусни ме, защо да те убия?  

 

 


18


 

  Така Давид побягна и се отърва; и дойде при Самуила в Рама та му извести всичко, що му беше сторил Саул. Тогава той и Самуил отидоха та седяха в Навиот.  

 

 


19


 

  След това, известиха на Саула, казвайки: Ето, Давид е в Навиот у Рама.  

 

 


20


 

  И Саул прати човеци да хванат Давида; но като видяха дружината на пророците, че пророкуваха, с Божият Дух дойде на Сауловите пратеници, та пророкуваха и те.  

 

 


21


 

  И като се извести това на Саула, той прати още човеци; но и те пророкуваха. И пак трети път, Саул прати човеци; но и те пророкуваха.  

 

 


22


 

  Тогава и сам той отиде в Рама; и като стигна до големия кладенец в Сокхо, попита казвайки: Где са Самуил и Давид? И казаха: Ето, та са в Навиот у Рама.  

 

 


23


 

  И отиде там към Навиот у Рама; и Божият Дух дойде и на него, та като вървеше по пътя пророкуваше по пътя пророкуваше, докато стигна в Навиот у Рама.  

 

 


24


 

  Съблече и той дрехите си, и пророкуваше и той пред Самуила, и лежеше гол през целия онзи ден и цялата оная нощ. Затова казват: И Саул ли е между пророците.  

 

 


1 Царе 20

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: