Bulgarian Bible

2 Царе 14

2 Царе

Index

Глава 15

1


 

  След това Авесалом си приготви колесници и коне и петдесет мъже, които да тичат пред него.  

 

 


2


 

  И Авесалом ставаше рано, та стоеше край пътя до портата; и когато някой имаше дело, за което трябваше да дойде пред царя за съдба, тогава Авесалом го викаше и думаше: От кой си град? А той казваше: Слугата ти е от еди-кое Израилево племе.  

 

 


3


 

  И Авесалом му казваше: Виж, твоята работа е добра и права; но от страна на царя няма кой да те слуша.  

 

 


4


 

  Авесалом още казваше: Да бях само поставен съдия на тая страна, за да идва при мене всеки, който име спор или дело, та да го оправдавам!  

 

 


5


 

  И когато някой се приближаваше да му се поклони, той простираше ръка та го хващаше и го целуваше.  

 

 


6


 

  Така постъпваше Авесалом с всеки израилтянин, който дохождаше при царя за съд; и по тоя начин Авесалом подмамваше сърцата на Израилевите мъже.  

 

 


7


 

  И като се свършиха четири години*, Авесалом каза на царя: Да отида, моля, в Хеврон, за да изпълня обрека, който направих Господу;  

 

 


8


 

  защото слугата ти направи обрек, когато живееше в Гесур у Сирия, и казах: Ако наистина ме върне Господ в Ерусалим, тогава ще послужа Господу.  

 

 


9


 

  И царят му каза: Иди с мир. И така, той стана та отиде в Хеврон.  

 

 


10


 

  А Авесалом разпрати шпиони по всичките Израилеви племена да казват: Щом чуете тръбния звук, кажете: Авесалом се възцари в Хеврон.  

 

 


11


 

  А с Авесалома отидоха от Ерусалим двеста мъже, поканени, които отидоха простодушно, без да знаят нищо.  

 

 


12


 

  После, докато принасяше жертвите, Авесалом покани Давидовия съветник, гилонеца Ахитофел, от града му Гило. И заговорът бе силен, понеже людете постоянно се умножаваха около Авесалома.  

 

 


13


 

  Тогава дойде вестител при Давида и каза: Сърцата на Израилевите мъже се обърнаха към Авесалома.  

 

 


14


 

  А Давид каза на всичките си слуги, които бяха с него в Ерусалим: Станете да бягаме, иначе никой от нас не ще може да се опази от Авесалома; побързайте да отидем, да не би да ни застигне скоро, та да докара зло върху нас, и порази града с острото на ножа.  

 

 


15


 

  И царските слуги рекоха на царя: Ето, слугите ти са готови да вършат все що избере господарят ни царят.  

 

 


16


 

  И тъй, царят излезе, и целият му дом подир него. А царят остави десетте жени, наложници, да пазят къщата.  

 

 


17


 

  Царят, прочее, излезе, и всичките люде подир него, и спряха се на едно далечно място.  

 

 


18


 

  И всичките му слуги вървяха близо до него; а всичките херетци, всичките фелетци и всичките гетци, шестстотин мъже, които бяха го последвали от Гет, вървяха пред царя.  

 

 


19


 

  Тогава царят каза на гетеца Итай: Защо идеш и ти с нас? върни се и остани с церя, защото си чужденец и преселен от мястото си.  

 

 


20


 

  Ти вчера дойде; и днес да те направя ли да се скиташ с нас? Ето, аз ще ида където мога; ти се върни, заведи още и братята си; милост и вярност да бъдат с тебе!  

 

 


21


 

  А Итай в отговор рече на царя: Заклевам се в живота на Господа и в живота на господаря ми царя, гдето и да бъде смърт, било за живот, непременно там ще бъде и слугата ти.  

 

 


22


 

  Тогава Давид каза на Итая: Иди та премини. И тъй, премина гетецът Итай, и всичките мъже, и всичките деца що бяха с него.  

 

 


23


 

  А цялата местност плачеше със силен глас като преминаваха всичките люде; а царят премина потока Кедрон, и всичките люде преминаха през пътя за пустинята.  

 

 


24


 

  А ето дойде и Садок и с него всичките левити, който носеха ковчега за плочите на Божия завет; и сложиха Божия ковчег (при който се качи Авиатар) догде всичките люде излязоха от града.  

 

 


25


 

  Тогава царят каза на Садока: Върни Божия ковчег в града; ако придобия благоволението на Господа, Той ще ме възвърне за да видя Него и обиталището Му;  

 

 


26


 

  но ако рече така: Нямам благоволение в тебе, - ето ме, нека ме стори каквото Му се вижда за добро.  

 

 


27


 

  Царят още каза на свещеника Садока: Ти, гледаче, върни се в града с мир; и с вас нека се върнат и двамата ви сина: твоят син Ахимаас, и Авиатаровият син Ионатан.  

 

 


28


 

  Вижте, аз ще се бавя при бродовете в пустинята, докато дойде дума от вас да ми извести какво да направя .  

 

 


29


 

  И тъй, Садок и Авиатар върнаха Божия ковчег в Ерусалим, и там останаха.  

 

 


30


 

  А Давид се възкачваше по нагорнището на маслинения хълм и плачеше, като се изкачваше, с покрита глава и вървейки бос; и всичките люде що бяха с него покриваха всеки главата си, и плачеха като се изкачваха.  

 

 


31


 

  И известиха на Давида, казвайки: Ахитофел е между заговорниците с Авесалома. И рече Давид: Господи, моля Ти се, осуети съвета на Ахитофела.  

 

 


32


 

  И когато стигна Давид на върха на хълма, гдето ставаше богопоклонение, ето архиецът Хусей го посрещна с дрехата си раздрана и с пръст на главата си.  

 

 


33


 

  И Давид му каза: Ако дойдеш с мене, ще ми бъдеш товар;  

 

 


34


 

  но ако се върнеш в града и речеш на Авесалома: Царю, ще ти бъда слуга; както бях слуга на баща ти до сега, така ще бъда слуга на тебе, - тогава можеш да осуетиш за мене съвета на Ахитофела.  

 

 


35


 

  Не са ли там с тебе свещениците Садок и Авиатар? всичко, прочее, каквото би чул от царския дом, съобщи на свещениците Садока и Авиатара;  

 

 


36


 

  ето, там с тях са двамата ум сина, Ахимаас Садоков и Ионатан Авиатаров; чрез тях ми съобщавайте всичко, каквото чуете.  

 

 


37


 

  И така, Давидовият приятел Хусей, влезе в града; също и Авесалом влезе в Ерусалим.  

 

 


2 Царе 16

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: