Bulgarian Bible

4 Царе 10

4 Царе

Index

Глава 11

1


 

  А Готолия Охозиевата майка, като видя, че синът й умря, стана та погуби целия царски род.  

 

 


2


 

  Но Иосавеета, дъщеря на цар Иорама, сестра на Охозия, взе Иоаса, Охозиевия син, та го открадна изсред царските синове, като ги убиваха; и скриха го от Готолия в спалнята, заедно с дойката му, та не биде убит.  

 

 


3


 

  И беше при нея, скрит в Господния дом, шест години; а Готолия царуваше над земята.  

 

 


4


 

  Но в седмата година Иодай прати и, като взе стотниците на палачите и на телохранителите, доведе ги при саба си в Господния дом; после, като направи договор с тях и ги закле в Господния дом, показа им царския син.  

 

 


5


 

  И заповяда им казвайки: Ито какво трябва да направите: една трета от вас, които постъпвате на служба в събота, нека пази стража при царската къща,  

 

 


6


 

  една трета при портата Сур и една трета при портата, който е зад телохранителите; така да пазите стража при къщата, за да не влезе никой.  

 

 


7


 

  И всички от вас, и от двата отдела, които оставяте службата в събота, нека пазят стража при Господния дом около царя.  

 

 


8


 

  И да окръжавате царя от всука страна, като всеки държи оръжията си в ръка; а който би влязъл в редовете да бъде убит; и да бъдете с царя при излизането му и при влизането му.  

 

 


9


 

  И тъй, стотниците извършиха всичко според както заповяда свещеник Иодай, и взеха всеки мъжете си - ония, които щяха да постъпят на служба в събота, и ония, които щаха да оставят службата в събота - та дойдоха при свещеника Иодай.  

 

 


10


 

  И свещеникът даде на стотниците цар Даводовите копия и щитове, които бяха в Господния дом.  

 

 


11


 

  И телохранителите, всеки с оръжията си в ръка, стояха около церя, от дясната страна на дома до лявата му страна, край олтара и край дома.  

 

 


12


 

  Тогава Иодай изведе царския син та положи на него короната и му връчи божественото заявление; и направиха го цар и помазаха го; после изплескаха с ръце и казаха: Да живее церят!  

 

 


13


 

  А Готолия, като чу вика от телохранителите и от людете, дойде при людете в Господния дом,  

 

 


14


 

  и погледна, и, ето, царят стоеше при стълба, според обичая, и военачалниците и тръбите при царя и всичките лйде от страна се радваха и свиреха с тръбите. Тогава Готолия раздра дрехите си и извика: Заговор! заговор!  

 

 


15


 

  И свещеник Иодай заповяда на стотниците, поставени над силите, та им рече: Изведете я вън от редавете, и който би я последвал, убийте го с меч; защото свещеникът беше казал: Да не бъде убита в Господния дом.  

 

 


16


 

  И така отстъпиха й място; и тя отиде през пътя на конския вход в царската къща; и там биде убита.  

 

 


17


 

  Тогава Иодай направи завет между Господа и царя и людете, че ще бъдат Господни люде - също и между царя и людете.  

 

 


18


 

  И всичките люде от земята влязоха във Вааловото капища та го събориха, жертвениците му и кумирити му изпотрошиха съвсем, и Вааловия жрец Матан убиха пред жертвениците. И свещеникът постави надзиратели над Господния дом.  

 

 


19


 

  Тогава, като взе стотниците, палачите, телохранителите и всичките люде от страната, изведоха царя от Господния дом; и дойдоха в църската къща през пътя към портата на телохранителите, и той седна на царския престол.  

 

 


20


 

  Така всичките люде от страната се зарадваха, и градът се успокои; а Готолия убиха с меч при царската къща.  

 

 


21


 

  Иоас беше на седем години, когато се възцари.  

 

 


4 Царе 12

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: