Bulgarian Bible

2 Летописи 11

2 Летописи

Index

Глава 12

1


 

  Но след като се закрепи царството на Ровоама, и той стана силен, остави Господния закон, а заедно с него и целия Израил.  

 

 


2


 

  И понеже бяха престъпили пред Господа, затова, в петата година на Ровоамовото царуване, египетския цар Сисак възлезе против Ерусалим  

 

 


3


 

  с хиляда и двеста колесници и шестдесет хиляди конници; и людете, които дойдоха с него от Египет, ливийци, сукияни* и етиопяни, бяха безбройни.  

 

 


4


 

  И като превзе Юдовите укрепени градове, дойде до Ерусалим.  

 

 


5


 

  Тогава пророк Семаия дойде при Ровоама и при Юдовите първенци, като се бяха събрали в Ерусалим, поради нахлуването на Сисака, та им рече: Така казва Господ: Вие оставихте Мене; затова и Аз оставих вас в ръцете на Сисака.  

 

 


6


 

  По това Израилевите първенци и царят се смириха, и казаха: Праведен е Господ.  

 

 


7


 

  А когато видя Господ, че се смириха, Господното слово дойде към Семаия и каза: Те се смириха; няма да ги изтребя, но ще им дам някакво избавление; и гневът Ми няма да се излее върху Ерусалим чрез Сисака.  

 

 


8


 

  Обаче те ще му станат слуги, за да познаят, що е да слугуват на Мене и що да слугуват на земните царства.  

 

 


9


 

  И тъй, египетския цар Сисак възлезе против Ерусалим, та отнесе съкровищата на Господния дом и съкровищата на царската къща; отнесе всичко; отнесе още златните щитове, които Соломон бе направил.  

 

 


10


 

  (А вместо тях цар Ровоам направи медни щитове и ги предаде в ръцете на началниците на телохранителите, които пазеха вратата на царската къща.  

 

 


11


 

  И когато влизаше царят в Господния дом, телохранителите дохождаха та ги вземаха; после пак ги занасяха в залата на телохранителите).  

 

 


12


 

  И като се смири Ровоам , гневът на Господа се отвърна от него, та да не го погуби съвсем; па и в Юда се намираше някакво добро.  

 

 


13


 

  Така цар Ровоам се закрепи в Ерусалим и царуваше; защото, когато се възцари, Ровоам бе четиридесет и една години на възраст; и царува седемнадесет години в Ерусалим, града който Господ бе избрал измежду всичките Израилеви племена за да настани името Си там. Името на майка му, амонката, бе Наама.  

 

 


14


 

  А той стори зло, като не оправи сърцето си да търси Господа.  

 

 


15


 

  А делата на Ровоама, първите и последните, не са ли написани в книгите на пророка Семаия и на гледача Идо за архивите? А между Ровоама и Еровоама имаше постоанни войни.  

 

 


16


 

  И Ровоам заспа с бащите си и погребан биде в Давидовия град. И вместо него се възцари син му Авия.  

 

 


2 Летописи 13

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: