Bulgarian Bible

2 Летописи 20

2 Летописи

Index

Глава 21

1


 

  След това, Иосафат заспа с бащите си и биде погребан с бащите си в Давидовия град; и вместо него се възцари син му Иорам.  

 

 


2


 

  А Иорам имаше братя, Иосафатови синове, - Азария, Ехиил, Захария, Азария, Михаил и Сафатия; всичките тия бяха синове на Израилевия цар Иосафат.  

 

 


3


 

  И баща им беше им дал много подаръци, - сребро, злато и скъпоценни неща, заедно с укрепени градове в Юда; но царството беше дал на Иорама, понеже той бе първороден.  

 

 


4


 

  А Иорам, когато се издигна на бащиното си царство и се закрепи, изби всичките си братя с меч, още и неколцина от Израилевите първенци.  

 

 


5


 

  Иорам бе тридесет и две години на възраст когато се възцари, и царува осем години в Ерусалим.  

 

 


6


 

  Той ходи в пътя на Израилевите царе, както постъпваше Ахавовия дом, защото жена му беше Ахавова дъщеря; и върши зло пред Господа.  

 

 


7


 

  При все това, Господ не иска да изтреби Давидовия дом, заради завета, който бе направил с Давида, и понеже беше обещал, че ща даде светилник нему и на потомците му до века.  

 

 


8


 

  В неговите дни Едом отстъпи изпод ръката на Юда, и си поставиха свой цар.  

 

 


9


 

  Затова, Иорам замина с началниците си, и всичките колесници с него; и като стана през нощ порази, които го обкръжаваха, и началниците на колесниците.  

 

 


10


 

  Обаче, Едом отстъпи из под ръката на Юда, и остава независим до днес. Тогава, в същото време, отстъпи и Ливна изпод ръката му, понеже беше оставил Господа Бога на бащите си.  

 

 


11


 

  Той построи и високи места по Юдовите планини, и направи ерусалимските жители да блудствуват, и разврати Юда.  

 

 


12


 

  Тогава дойде до него писмо от пророк Илия, което казваше: Така казва Господ Бог на баща ти Давида: Понеже ти не си ходил в пътищата на баща си Иосафата, нито в пътищата на Юдовия цар Аса,  

 

 


13


 

  но си ходил в пътя на Израилевите царе, и си направил Юда и ерусалимските жители да блудствуват, както блудствува Ахавовият дом, още си избил и братята си, дома на баща си, които бяха по-добри от тебе,  

 

 


14


 

  ето, Господ порази с тежък удар людете ти, чадата ти, жените ти и целият ти имот;  

 

 


15


 

  и ти тежко ще боледуваш от разстройство на червата си, догдето от болестта червата ти почнат да изтичат от ден на ден.  

 

 


16


 

  Прочее, Господ подигна против Иорама духа на филистимците и на арабите, които са близо да етиопяните;  

 

 


17


 

  и те възлязоха против Юда, спуснаха се на него, и заграбиха целия имот що се намери в царската къща, още и синовете му и жените му, така щото не му остана син, освен Иоахаз*, най младият от синовете му.  

 

 


18


 

  А подир всичко това Господ го порази с неизцелима болест в червата;  

 

 


19


 

  и след известно време, на края, след две години, червата му изтекоха поради болестта му; и умря с люти болки. А людете му не гориха аромати за него, както бяха горили за бащите му.  

 

 


20


 

  Той беше тридесет и две години на възраст, когато се възцари, и царува в Ерусалим осем години; и пресели се неоплакан; и погребаха го в Давидовия град, обаче не в царските гробища.  

 

 


2 Летописи 22

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: