Bulgarian Bible

Естир 3

Естир

Index

Глава 4

1


 

  А Мардохей, като се научи за всичко, що бе станало, раздра дрехите си, облече се във вретище с пепел, и излезе всред града та викаше със силно и горчиво викане.  

 

 


2


 

  И дойде пред царската порта; защото никой, облечен във вретище, не можеше да влезе вътре в царската порта.  

 

 


3


 

  И във всяка област, гдето стигна тая заповед и указът на царя, стана между юдеите голямо тъгуване, пост, плач и ридание; и мнозина лежаха с вретище постлано под себе си и пепел.  

 

 


4


 

  И момичетата и скопците на Естир влязоха та й известиха за това; и царицата се смути много. И прати дрехи, за да облекат Мардохея, и да съблекат вретището от него; но той не прие.  

 

 


5


 

  Тогава Естир повика Атаха, един от скопците на царя, когото той бе определил да й слугува, и заповяда му да отиде при Мардохея да се научи какво е това, и защо е то.  

 

 


6


 

  И тъй, Атах излезе при Мардохея в градския площад, който бе пред царската порта.  

 

 


7


 

  И Мардохей му съобщи всичко, що му бе станало, и количеството на среброто, точно, което Аман бе обещал да внесе в царските съкровищници, за да изтреби юдеите.  

 

 


8


 

  Даде му и препис от писаното в указа, който бе издаден в Суса за погубването им, за да го покаже на Естир и да й го обясни, и да й заръча да влезе при царя за да му се помоли, и да направи прошение за людете си.  

 

 


9


 

  Атах, прочее, дойде та съобщи на Естир Мардохеевите думи.  

 

 


10


 

  Естир говори на Атаха и даде му заповед да съобщи на Мардохея така :  

 

 


11


 

  Всичките царски слуги и людете от царските области знаят, че веки човек, мъж или жена, който би влязъл невикан при царя във вътрешния двор, един закон има за него, - да се умъртви, освен оня, към когото царят би прострял златния скиптър, за да остане жив; но има тридесет дни откак аз не съм викана да вляза при царя.  

 

 


12


 

  И известиха на Мардохея думите на Естир.  

 

 


13


 

  Тогава Мардохей заръча да отговорят на Естир: Не мисли в себе си, че от всичките юдеи само ти ще се избавиш в царския дом.  

 

 


14


 

  Защото ако съвсем премълчиш в това време, ще дойде от другаде помощ и избавление на юдеите, но ти и бащиният ти дом ще погинете; а кой знае да ли не си дошла ти на царството за такова време каквото е това?  

 

 


15


 

  Тогава Естир заповяда да отговорят на Мардохея;  

 

 


16


 

  Иди, събери всичките юдеи, които се намират в Суса, и постете за мене, не яжте и не пийте три дни, нощем и денем; и аз и момичетата ми ще постим подобно; тогава ще вляза при цар, което не е според закона и ако погина, нека погина.  

 

 


17


 

  И тъй, Мардохей отиде та извърши всичко, що му бе заповядала Естир.  

 

 


Естир 5

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: