Bulgarian Bible

Естир 10

Йов

Index

Глава 1

1


 

  Имаше в земята Уз* един човек на име Иов. Тоя човек бе непорочен и правдив, боеше се от Бога, и отдалечаваше се от злото.  

 

 


2


 

  И родиха му се седем сина и три дъщери.  

 

 


3


 

  А добитъкът му беше седем хиляди овци,три хиляди камили, петстотин чифта волове; и петстотин ослици; имаше и голямо множество слуги; така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток.  

 

 


4


 

  И синовете му отиваха и правеха угощения в къщата на всекиго от тях на неговия ден; и пращаха да повикат трите си сестри, за да ядат и пият с тях.  

 

 


5


 

  И когато се изреждаха дните на угощението, Иов пращаше за чадата си та ги освещаваше, като ставаше рано заранта и принасяше всеизгаряния според числото на всичките тях; защото Иов си думаше: Да не би синовете ми да са съгрешили и да са похулили Бога в сърцата си. Така правеше Иов постоянно.  

 

 


6


 

  А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана.  

 

 


7


 

  И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея.  

 

 


8


 

  После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото?  

 

 


9


 

  А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога?  

 

 


10


 

  Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята.  

 

 


11


 

  Но сега простри ръка и допри се до всичко що има, и той ще Те похули в лице.  

 

 


12


 

  И Господ рече на Сатана: Ето, в твоята ръка е всичко, що има той; само на него да не туриш ръка. Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа.  

 

 


13


 

  И един ден, когото синовете му и дъщерите му ядяха и пиеха вино в къщата на най-стария си брат,  

 

 


14


 

  дойде вестител при Иова та рече: Като оряха воловете, и ослите пасяха при тях,  

 

 


15


 

  савците нападнаха та ги откараха, още избиха слугите с острото на ножа; и само аз се отървах да ти известя.  

 

 


16


 

  Докато още говореше, той, дойде и друг та рече: Огън от Бога падна от небето та изгори овцете и слугите и ги погълна; и само аз са отървах да ти известя.  

 

 


17


 

  Тоя като още говореше, дойде и друг та рече: Халдейците образуваха три чети и се спуснаха върху камилите и ги откараха, още избиха слугите с острото на ножа; и само аз се отървах да ти известя.  

 

 


18


 

  Тоя като говореше още, дойде и друг та рече: Синовете ти и дъщерите ти като ядяха и пиеха вино в къщата на най-стария си брат,  

 

 


19


 

  ето, дойде силен вятър от пустинята та удари четирите ъгъла на къщата, и тя падна върху чадата ти та умряха; и само аз се отървах да ти известя.  

 

 


20


 

  Тогава Иов стана, раздра дрехата си, и обръсна главата си, и като падна на земята поклони се.  

 

 


21


 

  И рече: Гол излязох из утробата на майка си; гол ще и да се върна там. Господ даде, Господ отне; да бъда благословено Господното име.  

 

 


22


 

  Във всичко това Иов не съгреши, нито се изрази безумно спрямо Бога.  

 

 


Йов 2

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: