Bulgarian Bible

Еремия 29

Еремия

Index

Глава 30

1


 

  Словото, което дойде към Еремия от Господа и рече:  

 

 


2


 

  Така говори Господ Израилевият Бог, казвайки: Напиши в книга всичките думи, които ти говорих.  

 

 


3


 

  Защото, ето, идат дни, казва Господ, когато ще върна от плен людете Си Израил и Юда, казва Господ; и ще ги върна в земята, която дадох на бащите им, и ще я владеят.  

 

 


4


 

  И ето думите, които Господ говори за Израил и за Юда:  

 

 


5


 

  Защото така казва Господ: Чухме шум на треперене; Страх има, а не мир.  

 

 


6


 

  Попитайте сега и вижте, Мъж ражда ли? Тогава защо гледам аз всеки мъж С ръцете си на кръста, като жена, която ражда, И лицата на всичките пребледнели?  

 

 


7


 

  Горко! защото велик е оня ден, Подобен нему не е бивал; Именно той е време на утеснението на Якова; Но ще бъде избавен от него.  

 

 


8


 

  В оня ден, казва Господ на Силите, Ще строша хомота му от врата ти, Ще разкъсам оковите ти, И чужденци няма вече да го поробват;  

 

 


9


 

  Но ще слугуват на Господа своя Бог, И на царя си Давида, Когото ще им въздигна.  

 

 


10


 

  Затова, не бой се, служителю мой Якове, казва Господ, Нито се страхувай, Израилю; Защото, ето, ще те избавя от далечната страна, И потомството ти от земята гдето са пленени; И Яков, като се върне, ще се успокои и си почине, И не ще има кой да го плаши.  

 

 


11


 

  Защото Аз съм с тебе, казва Господ, за да те избавя; Понеже при все, че ще довърша всичките народи, гдето съм те разпръснал, Тебе, обаче, не ща да довърша; Но ще те накажа с мярка, А не мога да те изкарам съвсем невинен.  

 

 


12


 

  Защото така казва Господ: Смазването ти е неизцелимо, Раната ти тежка.  

 

 


13


 

  Няма кой да ходатайствува за тебе, За да бъдеш превързан; Ти нямаш целителни лекове.  

 

 


14


 

  Всичките ти любовници те забравиха, не те търсят; Защото те нараних с рана като от неприятел, С наказание от жесток човек, Поради многото твои беззакония, И понеже греховете ти се умножиха.  

 

 


15


 

  Защо викаш за смазването си И понеже болката ти е неизцелима? Поради многото твои беззакония, И понеже греховете ти се умножиха, За тая причина ти сторих това.  

 

 


16


 

  Затова, всички, които те изпояждат, ще бъдат изпоядени, И всичките ти противници, всички до един ще отидат в плен; Още и ония, които те ограбват, ще бъдат ограбени, И всички, които те обират, ще ги предам на обир.  

 

 


17


 

  Защото ще ти възстановя здравето, И ще те изцеля от раните ти, казва Господ, Понеже те нарекоха Отхвърлен, и казаха: Това е Сион, за когото никой не го е грижа.  

 

 


18


 

  Така казва Господ: Ето, Аз ще върна от плена Якововите шатри, И ще се смиля за жилищата му; Всеки град ще се съгради на своята грамада развалини, И палатът* ще се възстанови както е бил по-напред.  

 

 


19


 

  И от тях ще изхожда благодарение И глас на ония, които се веселят; И аз ще ги умножа, те няма да се умалят, Ще ги прославя и не ще се унижат.  

 

 


20


 

  Чадата им ще бъдат както по-напред, И тяхното събрание ще се утвърди пред Мене; И ще накажа всички, които ги угнетяват.  

 

 


21


 

  Първенецът им ще бъде от тях, И управителят им ще произлезе изсред тях; Аз ще го направя да се приближава, И той ще се приближава до Мене; Защото кой е този, който е утвърдил сърцето си, Да се приближи до Мене? казва Господ.  

 

 


22


 

  И вие ще Ми бъдете люде, И Аз ще ви бъда Бог.  

 

 


23


 

  Ето, ураган от Господа, Неговата ярост, излезе, Вихрушка, която помита; Ще избухне върху главата на нечестивите.  

 

 


24


 

  Пламенният гняв на Господа няма да се върне догдето Той не извърши, И догдето не изпълни, намеренията на сърцето Си; В послешните дни вие ще разберете това.  

 

 


Еремия 31

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: