Bulgarian Bible

Еремия 38

Еремия

Index

Глава 39

1


 

  Когато бе превзет Ерусалим, в деветата година на Юдовия цар Седекия, в десетия месец, вавилонският цар Навуходоносор беше дошъл с цялата си войска против Ерусалим, та го обсади;  

 

 


2


 

  а в единадесетата година на Седекия, в четвъртия месец, на деветия ден от месеца, се отвори проломът в градската стена,  

 

 


3


 

  то всичките първенци на вавилонския цар: Нергал-саресер, Самгариево, началникът на скопците Серсехим, началникът на мъдреците Нергал-саресер, и всичките други първенци на вавилонския цар - влязоха и седнаха в средната порта.  

 

 


4


 

  А Юдовият цар Седекия и всичките военни мъже, когато ги видяха, побягнаха и излязоха през нощ из града по пътя на царската градина, през портата, която е между двете стени; и излезе по пътя към полето.  

 

 


5


 

  А войската на халдейците ги преследва, та стигнаха Седекия в ерихонските полета; и като го хванаха, заведоха го при вавилонския цар Навуходоносора, в Ривла, в земята Емат, гдето той издаде присъда за него.  

 

 


6


 

  Тогава вавилонският цар закла синовете на Седекия в Ривла пред очите му; вавилонският цар закла и всичките Юдови благородни.  

 

 


7


 

  При това, избоде очите на Седекия, и върза го с две медни окови, за да го заведе във Вавилон.  

 

 


8


 

  А халдейците изгориха с огън царския дворец и къщите на людете и събориха ерусалимските стени.  

 

 


9


 

  Тогава началникът на телохранителите Навузардан закара пленниците във Вавилон оцелелите от людете, които останаха в града, бежанците, прибегнали при него, и оцелелите от людете, които останаха.  

 

 


10


 

  А началникът на телохранителите Навузардан остави в Юдовата земя някои от людете, по-сиромасите, които нямаха нищо, като същевременно им даде лозя и ниви.  

 

 


11


 

  А вавилонският цар Навуходоносор заръча на началника на телохранителите Навузардан относно Еремия, като рече:  

 

 


12


 

  Вземи го и имай грижа за него, и да не му сториш никакво зло, но каквото ти рече, това да му направиш.  

 

 


13


 

  И тъй, началникът на телохранителите Навузардан прати тоже началникът на скопците Навусазван, началникът на мъдреците Нергал-саресер, и всичките по-главни служители на вавилонския цар,  

 

 


14


 

  и те пратиха да вземат Еремия от двора на стражата, и предадоха го на Годолия сина на Ахикама, Сафановия син, за да го заведе в някоя къща; така той живееше между людете.  

 

 


15


 

  А Господното слово беше дошло към Еремия, когато бе затворен в двора на стражата, и рекло:  

 

 


16


 

  Иди та говори на етиопянина Авдемелех, като речеш: Така казва Господ на силите, Израилевият Бог: Ето, Аз ще направя да се сбъднат Моите думи върху тоя град За зло, а не за добро; И те ще се изпълнят пред тебе в оня ден.  

 

 


17


 

  Но тебе ще избавя в оня ден, казва Господ, Та не ще бъдеш предаден в ръката на човеците, От чието лице се боиш.  

 

 


18


 

  Защото непременно ще те избавя; И няма да паднеш от нож, Но животът ти ще ти бъде за корист, Понеже си уповавал на Мене, казва Господ.  

 

 


Еремия 40

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: