Bulgarian Bible

Езекил 20

Езекил

Index

Глава 21

1


 

  И Господното слово дойде към мене и рече:  

 

 


2


 

  Сине човешки, насочи лицето си към Ерусалим, и направи да капне словото ти към светите места, и пророкувай против Израилевата земя;  

 

 


3


 

  И кажи на Израилевата земя: Така казва Господ: Ето, Аз съм против тебе, и като изтегля ножа Си из ножницата ще отсека от тебе и праведния и нечестивия.  

 

 


4


 

  Прочее, понеже ще отсека от тебе и праведния и нечестивия, затова ножът Ми ще излезе из ножницата си против всяка твар, от юг до север;  

 

 


5


 

  и всяка твар ще познае, че Аз Господ изтеглих ножа Си из ножницата му; няма да се върне вече.  

 

 


6


 

  Затова ти, сине човешки, въздъхни; със съкрушен кръст и с огорчение въздъхни пред тях.  

 

 


7


 

  И когато ти рекат: Защо въздишаш? кажи: Поради известието, че иде; всяко сърце ще се стопи, всичките ръце ще ослабват, всеки дух ще примре, и всичките колена ще станат като вода; ето, иде, и ще се сбъдне, казва Господ Иеова.  

 

 


8


 

  И Господното слово дойде към мене и рече:  

 

 


9


 

  Сине човешки, пророкувай, казвайки: Така казва Господ: Речи: Меч! меч се остри, още се излъсква;  

 

 


10


 

  остри се, за да извърши голямо клане; излъсква се, за да лъщи. Можем ли, прочее, да се веселим? Това е жезълът на сина ми, който презира всяко дърво.  

 

 


11


 

  Даде се да се излъска да се държи в ръка; тоя меч е наострен и излъскан, за да се даде в ръката на погубителя.  

 

 


12


 

  Извикай и излелекай, сине човешки, защото той е върху людете Ми, върху всичките Израилеви първенци; ужас нападна людете Ми поради меча; затова, удари по бедрото си.  

 

 


13


 

  Защото има изпитание; и какво ако и презиращия жезъл не би съществувал вече, казва Господ Иеова?  

 

 


14


 

  Ти, прочее, сине човешки, пророкувай, и изпляскай с ръце; и нека мечът удвои, нека мечът утрои, числото на ранените; той е мечът на ранените големци, който ще ви обсади отвред.  

 

 


15


 

  Нанесох ужаса на меча против всичките им порти, за да се стопи всяко сърце, и за да се спъват по-често. Уви! приготви се, за да блести, наточи се, за да коли.  

 

 


16


 

  Стегни се мечо, нападни надясно; насочи се, нападни наляво; където и да се обърне лицето ти.  

 

 


17


 

  И Аз ще плесна с ръце и ще удовлетворя яростта Си. Аз Господ изговорих това.  

 

 


18


 

  Господното слово дойде пак към мене и рече:  

 

 


19


 

  При това, сине човешки, ти си определи два пътя, за да замине мечът на Вавилонския цар; и двата ще излизат от същата земя; и направи показалец*, направи го при началото на пътя за града.  

 

 


20


 

  Определи път, за да мине мечът в Рава на амонците и в укрепения Ерусалим в Юда.  

 

 


21


 

  Защото Вавилонският цар се спря при раздвояването на пътя, гдето започват двата пътя, за да почародествува; разтърси стрелите, допита се до терафимите, прегледа черния дроб.  

 

 


22


 

  В десницата му е жребието за Ерусалим, за да се поставят стеноломи, да се даде заповед+ за клане, да се издигне глас с възклицание, да се поставят стеноломи срещу портите, да се издигнат могили, да се съградят крепости.  

 

 


23


 

  Но това ще бъде като суетно чародеяние пред очите на ония, които им се заклеха; обаче той ще им напомни беззаконието, за да се хванат.  

 

 


24


 

  Затова, така казва Господ Иеова: Понеже направихте да се помни беззаконието ви с откриването на престъпленията ви, тъй щото да се явят греховете ви във всичките ви дела, - понеже направихте себе си да бъдете спомнени, ще бъдете хванати в ръце.  

 

 


25


 

  А ти, смъртоносно ранени, скверни княже Израилев, чийто ден е настъпил, когато беззаконието е стигнало до края си,  

 

 


26


 

  така казва Господ Иеова: Снеми митрата и свали короната; тя няма вече да бъде такава; възвиси смирения, а смири възвисения.  

 

 


27


 

  Аз ще я катурна, катурна, катурна, та и това няма да трае, докле дойде оня, комуто принадлежи; и нему ще я дам.  

 

 


28


 

  И ти сине човешки, пророкувай като речеш: Така казва Господ Иеова за амонците и за тяхното укоряване. Кажи: Меч, меч е изтеглен, излъскан, за да коли, и блестящ, за да изтреби,  

 

 


29


 

  докато те виждат за тебе суетно видение, и докато чародествуват на тебе лъжа, от което ще бъдеш прострян на врата на смъртно ранените нечестивци, чиито ден е настъпил, когато беззаконието е стигнало до края си.  

 

 


30


 

  Върни го в ножницата му. На мястото гдето си бил създаден, в родната ти земя, ще те съдя.  

 

 


31


 

  Ще излея негодуванието Си върху тебе, с огнения Си гняв ще духна върху тебе, и ще те предам в ръцете на скотски мъже, които са вещи да погубят.  

 

 


32


 

  Ще станеш гориво за огън; кръвта ти ще бъде всред земята ти; не ще има вече спомен за тебе; защото Аз Господ изговорих това.  

 

 


Езекил 22

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: