Bulgarian Bible

Данаил 7

Данаил

Index

Глава 8

1


 

  В третата година от царуването на цар Валтасара видение ми се яви, на мене Даниила, подир онова, което бе ми се явило по-напред.  

 

 


2


 

  Видях във видението, (а когато видях, бях в замъка Суса, който е в областта Елам; и когато видях във видението бях при потока Улай), -  

 

 


3


 

  прочее повдигнах очите си и видях, и, ето, стоеше пред реката един овен, който имаше два рога; роговете бяха високи, но единият по-висок от другия; и по-високият беше израснал по-после.  

 

 


4


 

  Видях, овенът че бодеше към запад, към север, и към юг; и никой звяр не можеше да устои пред него, и нямаше кой да избави от силата му; но постъпваше по волята си, и се носеше горделиво.  

 

 


5


 

  А като размишлявах, ето, козел идеше от запад по лицето на целия свят, без да се допира до земята; и козелът имаше бележит рог между очите си.  

 

 


6


 

  Той дойде до овена, който имаше двата рога, който видях да стои пред потока, и завтече се върху него с устремителната си сила.  

 

 


7


 

  И видях, че се приближи при овена и се разсвирепи против него, и като удари овена счупи двата му рога; и нямаше сила в овена да устои пред него; но го хвърли на земята и го стъпка; и нямаше кой да отърве овена от силата му.  

 

 


8


 

  За това, козелът се възвеличи много; а когато заякна, големият му рог се счупи, вместо който излязоха четири бележити рога към четирите небесни ветрища.  

 

 


9


 

  И из единия от тях излезе един малък рог, който наголемя твърде много към юг, към изток и към славната земя.  

 

 


10


 

  Той се възвеличи дори до небесната войска, и хвърли на земята част от множеството и от звездите и ги стъпка.  

 

 


11


 

  Да! Възвеличи се дори до началника на множеството, и отне от него всегдашната жертва; и мястото на светилището му се съсипа.  

 

 


12


 

  И множеството биде предадено нему заедно с всегдашната жертва, поради престъплението им; и той тръшна на земята истината, стори по волята си, и успя.  

 

 


13


 

  Тогава чух един свет да говори; и друг свет рече на тогоз, който говореше: Докога се простира видението за всегдашната жертва, и за престъплението, което докарва запустение, когато светилището и множеството ще бъдат потъпквани?  

 

 


14


 

  И каза ми: До две хиляди и триста денонощия; тогава светилището ще се очисти.  

 

 


15


 

  И когато аз, аз Даниил, видях видението, поисках да го разбера. И, ето, застана пред мене нещо като човешки образ;  

 

 


16


 

  и чух човешки глас, който извика изсред бреговете на Улай и рече: Гаврииле, направи тоя човек да разбере видението.  

 

 


17


 

  И така, той се приближи дето стоях; и когато дойде аз се уплаших и паднах на лицето си; а той ми рече: Разбери, сине човешки; защото видението се отнася до последните времена.  

 

 


18


 

  И като ми говореше, аз паднах в несвяст с лицето си на земята; но той се допря до мене и ме изправи.  

 

 


19


 

  И рече: Ето, аз ще те науча що има да се случи в последните гневни времена; защото видението се отнася до определеното последно време.  

 

 


20


 

  Двата рога на овена, които си видял, са царете на Мидия и на Персия.  

 

 


21


 

  Буйният козел е гръцкият цар; и големият рог между очите му е първият цар.  

 

 


22


 

  А дето се строшил той и излезли четири вместо него, значи, че четири царе ще се издигнат от тоя народ, но не със сила като неговата.  

 

 


23


 

  И в послешните времена на царуването им, когато беззаконниците стигнат до върха на беззаконието си, ще се издигне цар с жестоко лице и вещ в лукавщини.  

 

 


24


 

  И силата му ще бъде голяма, но не като силата на другия; и ще погубва чудесно, ще успява и върши по волята си, и ще поквари силните и светите люде.  

 

 


25


 

  Чрез коварството си ще направи да успява измамата в ръката му, ще се надигне в сърцето си, и ще погуби мнозина в спокойствието им; ще въстане и против Началника на началниците; но ще бъде смазан, не с ръка.  

 

 


26


 

  А казаното видение за денонощията е вярно; все пак обаче запечатай видението, защото се отнася до далечни дни.  

 

 


27


 

  Тогава аз Даниил премрях, и боледувах няколко дни; после станах и вършех царевите работи. А чудех се за видението, защото никой не го разбираше.  

 

 


Данаил 9

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: