Bulgarian Bible

Откровение 18

Откровение

Index

Глава 19

1


 

  След това чух като-че-ли силен глас от голямо множество на небето, който казваше: Алилуя! Спасение, слава и сила принадлежат на нашия Бог;  

 

 


2


 

  защото са истинни и праведни Неговите съдби; понеже Той осъди великата блудница, която е разтляла земята с блудството си, и даде върху нея възмездие за кръвта на Своите слуги.  

 

 


3


 

  И втори път рекоха: Алилуя! И димът й се издига до вечни векове.  

 

 


4


 

  И двадесетте и четири старци и четирите живи същества паднаха, та се поклониха на Бога, Който седи на престола, и казаха: Амин! Алилуия!  

 

 


5


 

  И от престола излезе глас, който казваше: Хвалете нашия Бог, всички Негови слуги, вие, които Му се боите, малки и големи.  

 

 


6


 

  И чух като глас от силни гърмежи, които казваха: Алилуия! Защото Господ, нашият Бог, Всемогъщият, царува.  

 

 


7


 

  Нека се радваме и се веселим и нека отдадем Нему слава: защото дойде сватбата на Агнето, и Неговата жена се е приготвила.  

 

 


8


 

  И на нея се позволи да се облече в светъл и чист висон; защото висонът; е праведните дела на светиите.  

 

 


9


 

  И каза ви: Напиши: Блажени тия, които са призвани на сватбената вечеря на Агнето. И казва ми: Тия думи са истинни божи думи.  

 

 


10


 

  Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня; но той ми рече: Недей; аз съм съслужител на тебе и на братята ти, които държат свидетелството за Исуса; поклони се Богу; защото духът на пророчеството е да свидетелствуваме за Исуса.  

 

 


11


 

  След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно.  

 

 


12


 

  Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той;  

 

 


13


 

  и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово.  

 

 


14


 

  И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне.  

 

 


15


 

  Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий.  

 

 


16


 

  И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете, и Господ на господарите.  

 

 


17


 

  После видях един ангел, стоящ в слънцето; и, извиквайки със силен глас, каза на всички птици, които летят посред небето: Дойдете, събирайте за великата Божия вечеря,  

 

 


18


 

  за да ядете месата на царе и месата на хилядници, месата на юнаци и месата на коне и на ония, които яздят на тях, дори месата на всичките човеци, свободни роби, малки и големи.  

 

 


19


 

  И видях звяра и земните царе и войските им събрани да воюват против яздещия на коня и против Неговото воинство.  

 

 


20


 

  И звярът биде уловен, и с него лъжепророка, който бе извършил пред него знаменията, с които измами ония, които бяха приели белега на звяра, и които се покланяха на неговия образ; та двамата бидоха хвърлени живи в огненото езеро, което гори с жупел.  

 

 


21


 

  А останалите бидоха набити с меча на яздещия на коня, с меча, който излизаше от устата Му. И всичките птици се наситиха от месата им.  

 

 


Откровение 20

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: