Bulgarian Bible

Откровение 19

Откровение

Index

Глава 20

1


 

  И видях, че слизаше от небето един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига.  

 

 


2


 

  Той улови змея, старовременната змия, която е дявол и сатана, и го върза за хиляда години,  

 

 


3


 

  и, като го хвърли в бездната, заключи и я запечата над него, за да не мами вече народите, преди да се свършат хилядата години, след което той трябва да бъде пуснат за малко време.  

 

 


4


 

  И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях, бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години.  

 

 


5


 

  Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение.  

 

 


6


 

  Блажен и свет е оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.  

 

 


7


 

  И когато се свършат хилядата години, сатана ще бъде пуснат от тъмницата си,  

 

 


8


 

  и ще излезе да мами народите в четирите краища на земята, Гога и Магога, да ги събере за войната, – чието число е като морския пясък.  

 

 


9


 

  И те се разпростряха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и обичния град; но огън падна от [Бога из] небето, та ги изпояде.  

 

 


10


 

  И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, гдето са и звярът и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове.  

 

 


11


 

  След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях.  

 

 


12


 

  Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.  

 

 


13


 

  И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.  

 

 


14


 

  И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това е втората смърт.  

 

 


15


 

  И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро.  

 

 


Откровение 21

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: